De pers belt. En nu?

nov 12, 2018

Je persbericht is verstuurd en dan gaat de telefoon. Een journalist aan de lijn. Wil meer weten over het onderwerp. Sla ik dicht en kakel ik maar wat, of blijf ik rustig en voeg ik werkelijk iets toe aan het persbericht? Een paar tips om niet onderuit te gaan.

Als een journalist belt, zit hij in zijn verhaal. Dan wil hij het liefst direct antwoorden op concrete vragen. De deadline wacht immers. Maar laat je niet op de kast jagen en kies voor je eigen, zorgvuldig gekozen woorden en koers.

Laat de vraag van de journalist op je inwerken en besluit of je direct antwoord, of dat je vraagt om terug te mogen bellen om te antwoorden. Voorwaarde is wel dat je de vraag goed noteert en snel terugbelt. Beloof je over 10 minuten terug te bellen, doe dat dan ook. De journalist zit immers op antwoord te wachten en kan niet uren wachten tot je terugbelt.

Een andere mogelijkheid is om een reactie te mailen. Dit biedt de mogelijkheid om je woorden nog zorgvuldiger te kunnen wegen. De journalist zal dit niet altijd als prettig ervaren omdat hij niet direct een vervolgvraag kan stellen op je antwoord, of omdat het antwoord mogelijk wegdrijft van de hoofdvraag en hij dus niet kan onderbreken.

Welke koers je ook kiest, het kan altijd verrassend en daarmee mogelijk vervelend zijn wanneer je woorden in jouw ogen verkeerd gekozen zijn door de journalist. Vraag daarom gerust of je het artikel vooraf in mag zien. De journalist zal doorgaans dit verzoek honoreren op voorwaarde dat je snel reageert en dat je het artikel controleert op feitelijke onjuistheden. Stijl en toon van het artikel blijft van de journalist. Feiten die niet kloppen, mag je aanpassen.

Stuur na publicatie van het artikel de journalist gerust nog een korte e-mail waarin je hem bedankt voor het artikel en de manier hoe dit tot stand is gekomen. Dit bevordert de persrelatie.

Om gebeld te worden door een journalist moet je hem eerst ‘voeden’. Dat doe je met een persbericht. Geen inspiratie voor het schrijven van een persbericht? Laat het dan maar aan ons over en klik hier.